Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Guláš (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť

Miro,

je to vsetko fajn, spravil si nam chut ale skus miesto 2 dcl vody doliat hned na zaciatku 2 dcl svetleho piva.Nezabudni na zaver majoranku.Inac je to vsetko fajn.Dobru chut!
 

Majoranku som zo začiatku

dával, ale počul som, že potom môže guláš rýchlo skysnúť. Keď viem, že sa zje v ten deň, kedy sa navaril, nie je problém. Keď ho budem jesť viac dní, asi by som to neriskoval.
 

Ak

das majoranku na zaciatku, gulas bude horky, preto sa dava 5 minut pred dovarenim.BTW gulas je najlepsi az na 3 den. :-)
 

 

majoránka sa dáva nakoniec a vylúhuje sa ako keď sa robí čaj. Vtedy jej zostane origánalna chuť. Inak nie je zlá ani bazalka.
 

 

hexo, neviem ako u vas, ale u nas veru gulasik 3 dni nevydrzi... zosrotujeme ho hned v ten prvy :))
 
Hodnoť

 

ja majoranku pridavam v pohode,aj ked gulas mame na 3-4 dni a nic sa mu este nikdy nestalo.,ja len hned na zaciatku nepodlievam vodou,necham,nech sa maso vydusi samo a pusti dost stavy,vodu dam az potom,ked sa samotna stava z masa zacen stracat. a zvykol som maso den dopredu nalozit do pacu s cesnakom,korenim,horcicou a bobkovym listom.
 
Hodnoť

 

....ja nechávam cibuľu opražiť skoro až do hneda - guláš má sýtejšiu farbu aj chuť.Majoránku pridávam a ešte sa mi nestalo, že by skysol - a to ho tiež varím minimálne na 2 dni.
 
Hodnoť

majoranka

gulas bez majoranky je ako sex bez orgazmu
 
Hodnoť

Náš gulášik

si bez majoránky tiež neviem predstaviť, ešte nám nikdy neskysol - nestihol. Len cesnak pridávam až pred dovarením a zahusťujem múkou. Systém zahusťovania zemiakom používam u kyslej kapusty.
Mimochodom - môj manžel sa ma niečo natrápil, že neviem robiť TAKÝ DOBRÝ kotlíkový guláš, ako jeho kolegovia na guláš-party. Najskôr som skúšala všetky možné kombinácie, vrátane podlievania pivom namiesto vody. Už som si myslela, že to je snáď tým, že im do toho napadá ihličie, alebo stavom pokročilým (ako to už na pánskych jazdách býva), ale nič nefungovalo. Nakoniec som na to prišla: raz som nemala doma olej, len trocha bravčovej masti, ktorú bežne (v rámci zdravej výživy) nepoužívam, nuž použila som masť. Na moje obrovské prekvapenie mi manžel vykríkol pri obede: "Vidíš - to je to! Konečne si sa to naučila!"
Od tej doby robím guláš len na bravčovej masti - a dobre je. :-DDD
 

 

Takemu chlapovi by som povedala, nech sa teda nastahuje ku kolegom ak mu u nich chuti lepsie. Nie sa este ist pretrhnut, len aby si pan uracil, byt spokojny :D

Osobne inak necitim rozdiel, ked pouzijem olej alebo mast.
 
Hodnoť

Na internate ...

... sme raz pri vareni gulasu experimentalne objavili, ze jedna polievkova lyzica kremzskej horcice pridana do gulasu asi tak v polovici varenia mu da vynikajucu chut.
 
Hodnoť

 

Guľáš je taký dobrý aký základ spravíš a aký technologický postup používaš. Mirov je taká klasika, niečo na spôsob "závodného guľášu/ ale mne to nestačí.
Preto dávam na začiatku do trocha masti nakrájanú neprerastanú slaninku, nie veľa, primerane, kôli vôni a až do toho pridám cibuľu.
Následne odstavím z ohňa a pridám sladkú papriku, ktorú zamiešam s pražiacim tukom v hrnci. /Veľmi dôležité, sladká paprika uvoľní do tuku všetku svoju arómu, pretože je rozpustná iba v tuku a nie vo vode/.
Ihneď pridávam mäso a osolím, /soľ podporuje uvoľnenie šťavy z mäsa/.
Dusím vo vlastnej šťave, medzi tým pridám cesnak, rascu, lyžicu pretlaku/nemusi/, celé čierne korenie /zabalím do gazy a na konci vyberiem, pretože mleté korenie zvykne klesnúť na spodok, kde sa pripaľuje, môže sa pridať aj do rozhorúčeného tuku na začiatok, lepšie uvoľní arómu, spolu s feferónkou/.
Základ dobrého guľášu je dusiť, dusiť a ešte raz dusiť - nevariť !!! To znamená musí byť iba toľko šťavy, aby sa nepripálil a namiesto vody dolievať vývarom z hovädzích kostí. Môže sa pridať aj trochu piva.
Po zmäknutí mäsa pridať zemiaky, doliať vodu koľko guľášu chceme, pridať druhu dávku cesnaku, 1-2 červená čerstvá paprika, 2-3 paradajky, pred úplným dokončením ešte lyžicu horčice, trené zemiaky na zahustenie, trený zeler /malý kúsok/ a na úplny záver majoránku.
Skúste neobanujete. Chce to trochu fortieľu, človek musí mať aj trochu talentu, aby to vedel dobre skombinovať, ale výsledok stojí za to.
 

 

s tym zavodnym gulasom mas pravdu...ja ho varim podobne ako ty akurat rascu dam hned do cibule ked sa to spolu posmazi chyti to fain aromu a zemiaky nadrobno pokrajam a dam hned po zaliati aby sa rozvarili a tym zahustili gulas...s tou slaninkou to vyskusam je to dobry napad
 
Hodnoť

...

...mňam!...
 
Hodnoť

 

prepac, ale podla mojich informacii akonahle tam das zemiaky, jedna sa o gulas kotlikovy. moj gulas je iba z jedneho druhu masa -ja robim len hovadzi z mocingu- a postup a vysledok je zhruba asi taky ako tvoj. a majoranu sa absolutne nebojim. dam ho asi minutu pred koncom a no problem.
 
Hodnoť

 

*** Po opakovanom hrubom porušení Kódexu diskutujúceho boli zmazané všetky diskusné príspevky tohto autora.
 
Hodnoť

Mirko...

ako tvoj bývalý kolega, som varieval na guľášpartii. Škoda, že si prišiel medzi nás kolegov trochu neskôr, ale
moje guľáše vždy všetkým chutili. Ja som na začiatok dával vypražiť slaninku a hodil som tam aj údenú kožu, ktorú som po vyvarení vyhodil, pridal som neskôr masť a cibuľu až kým bola sklovitá. Potom hov.mäsko
/môčing/ až kým nezbledlo, potom č.korenie, soľ, keď bolo mäsko na 1/2 hotové pridal som br.mäso, znovu podusiť vo vlastnej šťave,potom som pridal ml.červ.papriku, rascu. Dobre je to potom podliať trochu vývarom.
Podusiť, pridať cesnak. Keď je mäsko skoro hotové pridal som asi dve papriky a 4 paradajky /záleží od množstva/ a nakoniec zemiaky. Asi 10 min.pred koncom som pridal majoránku, netreba sa báť, že sa guľáš pokazí, lebo sa po ňom len tak zapráši. Prajem všetkým dobrú chuť. !!!
 


Najčítanejšie


  1. Martin Borguľa: Ceny nehnuteľností stále rastú. Riešením pre ľudí budú štátne nájomné byty 191
  2. Věra Tepličková: SMER-SD upozorňuje na údajné praktiky SD a ... nič? 128
  3. Jozef Sitko: Aj nová lož poslankyne SaS provokovala premiéra 75
  4. Mišo Šesták: Keď urazíte Rusa alkoholom 75
  5. Věra Tepličková: Vážení Pán premiér 71
  6. Miroslav Galovič: Rátanie kamalások V. Niekedy sa veci vymknú z rúk. A nielen veci. A nielen z rúk... 45
  7. Ľubor Bystrický: Logika podľa Igora M. 44
  8. Martin Droppa: Snežný sen Borisa Kollára 36
  9. Jakub Pohle: Ako sa policajt a SISkár stretol s vybavovačom z pozadia SNS 31
  10. Jiří Ščobák: Ahoj Igor! Pokud budeš pokračovat s tím, co aktuálně děláš ... 30

Rebríčky článkov


  1. Jozef Kovalík: Zvony
  2. Ján Škerko: Úvahy o živote
  3. Štefan Vidlár: Uš je to tady, uš je to tady
  4. Július Kovács: Pozor na Hodžovom namestí dnes o 13.hod Kotlebovci!!! Neprovokujte ich ruškami !!!
  5. Roman Hutira: Čo sa 99% študentov nikdy nedozvie v škole?
  6. Marian Letko: Kollár je zrelý buď na uterák, alebo na odvolanie
  7. Jozef Kovalík: Údolie, ktoré dáva nádej
  8. Peter Biščo: Hlas, domestikovaný druh odnože Smeru.
  9. Stanislav Martinčko: Oholil prezident polície Lučanský ministerku vnútra D. Sakovú???
  10. Gabo Németh: Vietor vo vlasoch


Už ste čítali?