Vyprážaný karfiol

Autor: Miro Jankes | 25.4.2009 o 15:03 | Karma článku: 10,63 | Prečítané:  20642x

Občas sa stane, že žena nie je niekoľko dní doma. Chodieva služobne do iných miest, niekedy aj do iných štátov. Preto v mojej kuchárskej knihe pre úplných začiatočníkov postupne uverejňujem jednoduché jedlá, ktoré dokáže navariť aj chlap.

Dnes budeme potrebovať karfiol.
Odstránime z neho zelené listy. Prezrieme, či nie sú v ňom malé mušky. Opláchneme ho pod studenou vodou a dáme variť do veľkého hrnca. Karfiol by mal byť vo vode ponorený celý. Ak nie je, po desiatich minútach ho v hrnci otočíme tak, aby sa obvarila aj druhá strana.
Po dvadsiatich minútach vodu vylejeme a necháme karfiol vychladnúť.

DSC_0278.jpg

Keď je vychladnutý, rozrežeme ho opatrne na jednotlivé časti. Zostávajúci hlúb sa dá zjesť, alebo ho môžeme vyhodiť.

DSC_0282.jpg

Do troch tanierov si pripravíme trojobal. Ja som použil plytké taniere ale lepšie sú hlboké.

DSC_0285.jpg

Do prvého nasypeme hladkú múku, v druhom rozšľaháme vajíčka. Tie môžeme osoliť.
Do tretieho taniera nasypeme strúhanku. Múky, vajec aj strúhanky by malo byť iba toľko, koľko budeme potrebovať.
Jednotlivé časti karfiolu postupne obaľujeme v poradí ako sú umiestnené taniere.

DSC_0290.jpg

Je dobré si obaliť dopredu všetok karfiol, aby sme sa s tým neskôr nezdržiavali pri vysmážaní.
Vysmážame na rozohriatej panvici na oleji. Postupne prevraciame jednotlivé kúsky tak, aby karfiol nebol ani z jednej strany pripálený, ale aby na ňom neboli ani neopečené miesta.

DSC_0292.jpg

Podávame s na kocky nakrájanými varenými zemiakmi, prípadne tatarkou. Pri varení zemiakov dávam okrem soli do hrnca aj dva alebo tri strúčiky cesnaku. Môže sa dať aj rasca. Zemiaky majú potom výraznejšiu chuť.

DSC_0294.jpg

Nakoniec sa môžu zemiaky trošku omastiť a posypať na drobno nasekanou petržlenovou vňaťou.

Vajce, ktoré nám zostane pri obalovaní môžeme zmiešať s trochou múky a trochou strúhanky. Strúhanky pridáme toľko, aby sme dostali hustejšie cesto. Z neho vytvarujeme placku. Nesmie byť príliš hrubá. Tú vypražíme na tom istom oleji, kde sme pražili karfiol. Ak by bola placka príliš hrubá, v strede by sa neupiekla.
Dobrú chuť.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Nicholsonová: Dúfala som, že Matovič ako premiér odloží vzťahovačnosť

Rozhovory ZKH s europoslankyňou Luciou Ďuriš Nicholsonovou.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Gröhling je zrelý na demisiu

V Hirošime otvorili školy dva mesiace po naozajstnej atómovke.


Už ste čítali?