Kuchárska kniha pre úplných začiatočníkov

Autor: Miro Jankes | 28.2.2009 o 12:54 | Karma článku: 10,52 | Prečítané:  7431x

BORŠČ Čo by sme mali mať doma: oheň alebo plynový, prípadne elektrický sporák 5 litrový hrniec s pokrievkou drevenú varešku ostrý nôž na krájanie mäsa a cvikle drevenú doštičku - lopárik strúhadlo zdroj pitnej vody

Čo treba kúpiť:
mäso:
- hovädzie predné (v obchode mi predali asi trištvrte kila - menej nechceli, použil som polovinu. Druhú som odložil do mrazáku)
- bravčový bôčik bez kosti asi 200 g
1/4 kg kyslej kapusty ( tú som nekupoval - máme ju každý rok natlačenú v sude). Dá sa kúpiť balená napríklad v Tescu. Môže sa použiť aj obyčajná hlávková, k tej sa ale musí pri varení boršču pridať korenie a ocot
1 stredne veľká cvikla
2 mrkvy
1 petržlen
2 strúčky cesnaku ( v obchode sa dá kúpiť iba celá hlávka)
paradajkový pretlak
bobkový list
soľ

Ako sa to robí:
Na drevenom lopáriku som si nakrájal hovädzie mäso na menšie kocky.
Do hrnca som nalial 1 a 1/2 litra studenej vody. Do nej som vložil nakrájanú hovädzinu a začal to na miernom ohni variť.
Kým sa hovädzina varila, nakrájal som si na kocky bravčový bôčik a cviklu.
(Recept na boršč som si stiahol z internetu z troch rozličných stránok, preto je môj recept zlúčeninou všetkých troch.)
Nakrájanú cviklu som premyl pod tečúcou studenou vodou v sitku.
Keď bola hovädzina napoly uvarená - asi po jeden a štvrť hodine, pridal som bravčový bôčik a cviklu.
V jednom z receptov píšu, že cvikla sa má vkladať do vriacej vody, aby nesčernala.
Kým sa toto všetko varilo, očistil som si dve mrkvy a jeden petržlen - všetko asi 12 cm dlhé kúsky.
Nabral som zo suda kyslú kapustu.
Kapustu som premyl takisto v studenej vode a nakrájal na menšie kúsky. Do toho som nastrúhal nahrubo mrkvu a petržlen. Keď bolo mäso takmer uvarené (asi dve hodiny od začatia varenia) a cvikla stratila väčšinu zo svojej farby, pridal som do toho pripravenú zeleninu. Tiež jeden väčší bobkový list a pretlačil som ešte dva strúčky cesnaku.
Pretože vznikla dosť hustá masa, pridal som asi pol litra studenej vody.
Prikryl som to pokrievkou a nechal variť 10 minút.
Po desiatich minutách som pridal jeden paradajkový pretlak.
Nechal to prevrieť + posolil. Na asi 4 litre hotovej polievky som použil necelú polievkovú lyžicu soli.
(Treba soliť radšej postupne na viac krát, aby sa nepresolilo.)

DSC_8560.jpg

Pretože viem, akú chuť má boršč v našej závodnej kuchyni - a ten mám rád, dosiahol som takmer identickú chuť. Akurát sa mi zdá, že v robote do výsledného boršču pridávajú ocot a trocha cukru.
Jedli sme to s chlebom.
A chutilo.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Gröhling je zrelý na demisiu

V Hirošime otvorili školy dva mesiace po naozajstnej atómovke.


Už ste čítali?