Škvarkovníky

Autor: Miro Jankes | 11.3.2011 o 21:55 | Karma článku: 11,59 | Prečítané:  6180x

Recept je od kolegyne z roboty. Škvarkovníky napiekla na rozlúčku s inou kolegyňou, ktorá odchádzala do dôchodku. Nevedeli sme sa ich dojesť. Viem, ako by mali chutiť a ako by mali vyzerať. Pokúsim sa k tej chuti aspoň trochu priblížiť. Je to môj prvý pokus s kysnutým cestom.

Potrebujeme:

1/2 kg hladkej múky
1/2 kg polohrubej múky
1 kyslú smotanu
2 vajcia
1 a 1/2 kocky droždia
soľ
mleté čierne korenie
3-4 dcl mlieka
1 palmarín
1 kg škvarkov

Príprava:

Kvások:

4 dcl mlieka zohrejeme tak, aby bolo mlieko iba teplé. Nesmie byť horúce.
Do väčšej nádoby nalejeme 2 dcl mlieka.
Rozmrvíme v ňom kvasnice. Pridáme čajovú lyžičku kryštáľového cukru a zamiešame.

DSC_0328_min.jpg

Necháme odstáť na teplom mieste.
Zvyšok mlieka si odložíme. Použijeme ho neskôr na rozriedenie cesta.

Cesto:

Zatiaľ obidve múky preosejeme cez sitko. Robí sa to kvôli tomu, aby sa mohli nájsť, prípadne odstrániť, nečistoty v múke a aby sa prevzdušnila.
Obidva druhy múky zmiešame na doske.
Pridáme dve čajové lyžičky soli a poprášime trochou mletého čierneho korenia.
Pridáme dve vajcia, kyslú smotanu.

DSC_0345_min.jpg

Keď kvások zväčší svoj objem, primiešame ho do pripraveného cesta.

DSC_0349_min.jpg

Hustotu môžeme kontrolovať pridaním zvyšku mlieka, prípadne pridaním ďalšieho menšieho množstva múky.
Musíme získať hustejšie cesto.

DSC_0356_min.jpg

Keď ho máme vymiesené, poprášime ho múkou

DSC_0358_min.jpg

a necháme vo väčšej nádobe prikryté utierkou v teple asi 1/2 hodinu. Ja som ho dal na odporúčanie ženy na radiátor.

DSC_0361_min.jpg

Medzitým si pomelieme na mäsovom mlynčeku škvarky.

DSC_0371_min.jpg

Zmiešame ich s palmarínom tak, aby sme dostali rovnomerne premiešanú hmotu.

DSC_0375_min.jpg

Posolíme.
Keď máme cesto vykysnuté, pomúčime si dosku. Na ňu dáme cesto. Do stredu rozotrieme pripravenú hmotu škvarkov s palmarínom. Okraje cesta preložíme cez škvarkovú hmotu na tri krát a necháme zasa na 20-25 minút odstáť v teple.

DSC_0378_min.jpg

Toto zopakujeme ešte 3 až 4 krát ale cesto už nemiesime, iba roztľapkáme, preložíme a necháme zasa 20 - 25 minút kysnúť.

Po poslednom vykysnutí roztľapkáme cesto na polohrubou múkou posypanej doske na asi 1,5 cm vrstvu. Na vrchu môžeme čistým pravítkom, alebo tupou stranou noža vytvoriť štvorčekový ornament.
Vykrajovadlom, alebo vnútrom pohára namočeným do múky vykrajujeme  pagáčiky

DSC_0398_min.jpg

a ukladáme ich na plech na ktorý si dopredu pripravime papier na pečenie.
Vykrojené pagáčiky potrieme zvrchu rozšľahaným vajcom. Namiesto celého vajca môžeme použiť iba rozšľahaný žĺtok.

DSC_0397_min.jpg

Kým vykrajujeme, potierame a ukladáme pagáčiky na plechy, rozohrejeme si pec na 200 stupňov. Pagáčiky ešte trochu nakysnú. Pečieme ich v rozohriatej rúre asi 15 - 20 minút.

DSC_0403_min.jpg

Dobrú chuť.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí, tvrdí nová aplikácia určená pre deti bohatých.

SVET

Šoky, nefunkčné lepidlo a Trump. Ako Rakúsko už deväť mesiacov volí prezidenta

Z víťazstiev sa už tešili, rozhodne sa až teraz.

DOMOV

Stálicou maďarskej politiky na Slovensku je Bugár

Maďarskú menšinu reprezentujú od roku 1989 tie isté tváre.


Už ste čítali?