Škvarkovníky

11.3.2011 o 21:55 | Karma článku: 11.02 | Prečítané  4683-krát

Recept je od kolegyne z roboty. Škvarkovníky napiekla na rozlúčku s inou kolegyňou, ktorá odchádzala do dôchodku. Nevedeli sme sa ich dojesť. Viem, ako by mali chutiť a ako by mali vyzerať. Pokúsim sa k tej chuti aspoň trochu priblížiť. Je to môj prvý pokus s kysnutým cestom.

Potrebujeme:

1/2 kg hladkej múky
1/2 kg polohrubej múky
1 kyslú smotanu
2 vajcia
1 a 1/2 kocky droždia
soľ
mleté čierne korenie
3-4 dcl mlieka
1 palmarín
1 kg škvarkov

Príprava:

Kvások:

4 dcl mlieka zohrejeme tak, aby bolo mlieko iba teplé. Nesmie byť horúce.
Do väčšej nádoby nalejeme 2 dcl mlieka.
Rozmrvíme v ňom kvasnice. Pridáme čajovú lyžičku kryštáľového cukru a zamiešame.

DSC_0328_min.jpg

Necháme odstáť na teplom mieste.
Zvyšok mlieka si odložíme. Použijeme ho neskôr na rozriedenie cesta.

Cesto:

Zatiaľ obidve múky preosejeme cez sitko. Robí sa to kvôli tomu, aby sa mohli nájsť, prípadne odstrániť, nečistoty v múke a aby sa prevzdušnila.
Obidva druhy múky zmiešame na doske.
Pridáme dve čajové lyžičky soli a poprášime trochou mletého čierneho korenia.
Pridáme dve vajcia, kyslú smotanu.

DSC_0345_min.jpg

Keď kvások zväčší svoj objem, primiešame ho do pripraveného cesta.

DSC_0349_min.jpg

Hustotu môžeme kontrolovať pridaním zvyšku mlieka, prípadne pridaním ďalšieho menšieho množstva múky.
Musíme získať hustejšie cesto.

DSC_0356_min.jpg

Keď ho máme vymiesené, poprášime ho múkou

DSC_0358_min.jpg

a necháme vo väčšej nádobe prikryté utierkou v teple asi 1/2 hodinu. Ja som ho dal na odporúčanie ženy na radiátor.

DSC_0361_min.jpg

Medzitým si pomelieme na mäsovom mlynčeku škvarky.

DSC_0371_min.jpg

Zmiešame ich s palmarínom tak, aby sme dostali rovnomerne premiešanú hmotu.

DSC_0375_min.jpg

Posolíme.
Keď máme cesto vykysnuté, pomúčime si dosku. Na ňu dáme cesto. Do stredu rozotrieme pripravenú hmotu škvarkov s palmarínom. Okraje cesta preložíme cez škvarkovú hmotu na tri krát a necháme zasa na 20-25 minút odstáť v teple.

DSC_0378_min.jpg

Toto zopakujeme ešte 3 až 4 krát ale cesto už nemiesime, iba roztľapkáme, preložíme a necháme zasa 20 - 25 minút kysnúť.

Po poslednom vykysnutí roztľapkáme cesto na polohrubou múkou posypanej doske na asi 1,5 cm vrstvu. Na vrchu môžeme čistým pravítkom, alebo tupou stranou noža vytvoriť štvorčekový ornament.
Vykrajovadlom, alebo vnútrom pohára namočeným do múky vykrajujeme  pagáčiky

DSC_0398_min.jpg

a ukladáme ich na plech na ktorý si dopredu pripravime papier na pečenie.
Vykrojené pagáčiky potrieme zvrchu rozšľahaným vajcom. Namiesto celého vajca môžeme použiť iba rozšľahaný žĺtok.

DSC_0397_min.jpg

Kým vykrajujeme, potierame a ukladáme pagáčiky na plechy, rozohrejeme si pec na 200 stupňov. Pagáčiky ešte trochu nakysnú. Pečieme ich v rozohriatej rúre asi 15 - 20 minút.

DSC_0403_min.jpg

Dobrú chuť.

Hlavné správy

PRVÁ SVETOVÁ VOJNA

Triasli sa, stratili reč. Brutálnymi metódami posielali vojakov späť

Hoci ich považovali za zbabelcov, neskôr ich diagnózy viedli k výskumu posttraumatickej stresovej poruchy.

Z DOMOVA

Vcítenie sa detí do opačného pohlavia nariadil Pellegrini zmeniť

Pracovný zošiť dával štvrtákom za úlohu predstaviť si, že sa zmenili.

TECH.SME.SK

Päť dôvodov, pre ktoré sa oplatí prejsť na Mac

Boli ste verní Windows niekoľko desaťročí? Nebojte sa vyskúšať niečo iné.


Už ste čítali?